e-SIM’in , e-posta, e-ticaret veya e-imza v.b. aksine, bu günlerde “e-” öneki olan hemen hemen her şeyin aksine, “embedded SIM” yani “gömülü SIM” anlamına geldiğini bilmek sizi şaşırtabilir. Çünkü bu yeni tür SIM, cihazınızın ana kartına gömülüdür.
Cep telefonunu bir mobil servise bağlayan herkesin aşina olduğu çıkarılabilir SIM kartların aksine, bir eSIM fiziksel olarak cihazın ana kartına bağlıdır, bu da telefonunuzu bozmadan ve bu küçük çipi lehimlemeden çıkaramayacağınız anlamına gelir.
Bununla birlikte, eSIM’lerin SIM kartlardan daha elektronik olduğunu düşünmekte haksız değilsiniz: eSIM’ler, işleri tamamen dijital bir şekilde yapmanın yolunu açıyor.
Ancak, eSIM’lerin ne kadar havalı olduğuna ve neden bir tane isteyeceğinize geçmeden önce, bir adım geriye gidelim ve neden bir SIM karta ihtiyacımız olduğunu düşünelim. Neden SIM kart kullanıyoruz?
SIM Kart nedir?
Geleneksel olarak, telefonunuza veya mobil cihazınıza manuel olarak yerleştirmeniz gereken çipli küçük bir plastik kart, bir SIM veya “Abone Kimlik Modülü”, temel olarak cihazınızı bir mobil ağa bağlamak için gereken bilgileri tutar. Buna genellikle Mobil Abone Kimliğiniz, operatör için kullandığınız cep telefonu numarası ve SIM Kartınızın benzersiz kimliği dahildir.
Başka bir deyişle, mobil hizmet sağlayıcınız tarafından sağlanan doğru SIM karta sahip olmadan bir mobil ağa bağlanamazsınız.
Muhtemelen bildiğiniz gibi, bir SIM kart kişi numaralarınızı da saklayabilir, bu da telefon değiştirmeyi kolaylaştırır: SIM kartı eski telefonunuzdan çıkarıp yeni telefonunuza takmanız yeterlidir. SIM kartın fiziksel çipi, cihazın ana kartındaki kart okuyucu tarafından okunur.
Aynı şekilde, mobil hizmet sağlayıcınızı değiştirirseniz, önceki sağlayıcınızın SIM kartını çıkarır ve yeni sağlayıcınızın SIM kartını telefonunuza takarsınız.
Yıllar geçtikçe, mobil cihazlar küçüldükçe SIM kartlar da küçüldü: tırnak boyutunda standart SIM kartlar, mikro SIM kartlar ve hatta nano SIM kartlar var. Sonuçta, SIM kart ne kadar küçük olursa, üreticilerin içinde o kadar fazla yer tasarrufu sağlanır ve bu da cihazların daha kompakt hale gelmesine veya diğer bileşenleri (daha büyük bir pil veya kamera gibi) içine sığdırmasına olanak tanır.
eSIM nedir?
Bir eSIM, bir SIM kartın devresini alır ve cihazınızın ana kartına yerleştirir. Temel olarak geleneksel bir SIM kartla aynı işlevlere sahiptir, ancak bir eSIM’de depolanan bilgiler yazılım aracılığıyla uzaktan yeniden programlanabilir.
Başka bir deyişle, profiliniz ve kimlik bilgileriniz gibi bir SIM kartta ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler, gerektiğinde yeni bilgiler eklenerek veya yeniden yazılarak bir eSIM’e indirilebilir.
Bir eSIM’in kapladığı fiziksel alan, bir SIM kartınkinden çok daha küçüktür: bazı sürümlerde en küçük nano SIM’den 60 kat daha küçüktür. Ek olarak, bir kart yuvasına ihtiyaç duymadan, eSIM teknolojisi Nesnelerin İnterneti (IoT) için heyecan verici şeyler vaat ediyor: eSIM’ler, bir SIM kart yuvasının sığamayacağı giyilebilir cihazlar, izleyiciler ve sensörler gibi küçük cihazlara yerleştirilebilir.
eSIM’lerin uzaktan yeniden programlanabilmesi sayesinde işletmeler cihazları toplu olarak daha kolay güncelleyebilir ve yönetebilir. Kurumsal hizmet sağlayıcısını değiştirmek veya şirketinin veri planını güncellemek isteyen bir BT yöneticisi olduğunuzu hayal edin. eSIM ile bunu birkaç düğmeyi tıklayarak dijital olarak binlerce cihaz için yapabilirsiniz: binlerce fiziksel SIM kartı manuel olarak değiştirmenize gerek yok.
Neden eSIM Kullanmalısınız?
Yüzlerce SIM kartı yönetmiyorsanız veya IoT’ye yatırım yapmıyorsanız, tüketici olarak neden bir eSIM kullanabilirsiniz?
Mobil hizmetinizi etkinleştirmek artık çok daha hızlı ve kolay
eSIM ile, eski tarz fiziksel SIM kartı içeren bir lojistik yoktur: SIM kart almak için bir mağazaya gitmeniz veya yeni bir kartın teslim edilmesini beklemeniz gerekmez. Cep telefonu servis sağlayıcınıza bağlı olarak, yeni bir cep telefonu hattına kaydolabilir ve 10 dakika veya daha kısa sürede etkinleştirebilirsiniz.
MyRepublic mobil tarifelerinde , eSIM ile mobil hizmetinizi 5 dakikadan daha kısa sürede etkinleştirebilirsiniz. Süreç aynı zamanda tamamen dijitaldir ve böylece hepsini evinizden çıkmadan yapabilirsiniz.
Ayrıca, bir eSIM ile SIM kartınızı cihazınızdan çıkarmak için bir SIM kart çıkarma aracı bulmanız gerekmez. Onları ne kadar seyrek kullandığım göz önüne alındığında her zaman izimi kaybediyorum!
Cihaz başına birden fazla mobil hatta sahip olmak daha kolaydır
Telefonunuzda 2 veya daha fazla hat istemenizin birçok nedeni olabilir: iş ve kişisel meseleler için farklı numaralar kullanabilir veya farklı bir şebekede yedek bir hat tutmayı tercih edebilir veya yalnızca yurtdışı dolaşım için belirli bir cep telefonu tarifeniz olabilir.
eSIM teknolojisinden önce, 2 veya daha fazla cep telefonu hattına sahip olmak istiyorsanız, yanınızda birden fazla cihaz taşımanız veya 2 SIM kart sığdırmak için 2 fiziksel yuvaya sahip çift SIM’li bir telefon almanız gerekiyordu.
Ek olarak, tüm popüler telefon modelleri 2 SIM kartı kabul etmez: iPhone, yıllarca çift SIM desteği sunmamasıyla ünlüydü ve bugün bunu yalnızca eSIM ile yapıyor.
eSIM ile, eSIM’inizde kolayca birden çok profile (yani farklı mobil planlara ve farklı sağlayıcılardan gelen hatlara) sahip olabilir ve sadece telefon ayarlarınızı değiştirerek bunlar arasında hızla geçiş yapabilirsiniz.
Başka bir deyişle, tek bir cihazda kullanmak istediğiniz birkaç mobil planınız varsa, fiziksel SIM kartları çıkarıp değiştirmeniz gerekmez. Ve SIM kartlarınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmazsınız.
Telefon yerine “cihaz” dediğimizi fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, SIM kartların ve artık eSIM’lerin tabletler, dizüstü bilgisayarlar, akıllı saatler v.b. cihazları için de mevcut olmasıdır.
Ve yukarıda bahsedildiği gibi, bir eSIM kullanmak, tüm bu cihazların birden fazla mobil planı olabileceği anlamına gelir ve yeni bir SIM kart almadan veya birden fazla SIM kart takmak zorunda kalmadan bunları kolayca etkinleştirebilirsiniz.
Maliyet tasarrufu (cihazınızın zaten eSIM’i desteklediği varsayılarak)
eSIM veya SIM kart kullanmanın maliyeti arasında hiçbir fark yoktur. Mobil hizmetinizi seyahat gerektirmeden tamamen çevrimiçi olarak etkinleştirebileceğiniz için, bir eSIM ile paradan ve zamandan tasarruf edersiniz.
Bununla birlikte, bir eSIM kullanmak için önce cihazınızın desteklediğinden emin olmanız gerekir. Son birkaç yılda çıkan epeyce cihaz eSIM’i destekliyor, örneğin:
iPhone SE, XR, XS, 11, 12, 13 ve 14 serisi
Samsung Galaxy S20, S21 ve S22, Note20, Z katlama ve Z katlama serileri
Google Pixel 2, 3XL, 3a, 4, 6 ve 6a serisi
iPad (7.-9. Nesil), iPad Air (3.-5. Nesil) ve iPad Pro (3.-5. Nesil)
Şimdi herkesin gidip eSIM’i destekleyen yeni bir cihaz almasını savunmuyorum. Ancak zaten eSIM destekli bir cihazınız varsa, kesinlikle kontrol etmeniz gereken bir şey.